6 mai 2015

Baton beton - cel mai bun baton EVER - reţetă simplă si rapidă

Din întâmplare, mami a greşit odată o reţetă confundând ml cu gr. Greşeala a fost una benefică şi a dus la un baton nemaipomenit de bun. La consistenţă am avut puţin de expirimentat, dar chiar şi când consistenţa nu era perfectă batonul în cauză tot nu supravieţuia de pe o zi pe alta. De atunci nu prea există întâlnire mai serioasă cu prietenii din care să lipsească sus numitul Baton Beton 

Pentru că generază ahhh-uri, oh-uri şi mmm-uri nesfârşite am vrut să îl botez Casanova, dar cumva a rămas Batonul Beton şi vi-l prezint ca atare.


Să trecem deci la fapte.
Nu vă faceţi griji, e extrem de uşor şi de repede de făcut, singurul dezavantaj e că, din păcate, tot la fel de repede se și devorează.

Ingrediente:
 - 150 ml apă
 - 2 căni de zahăr
 - 200 gr. ciocolată de lapte
 - 100 gr. margarină
 - 175 gr lapte praf
 - ~ 250 g biscuiţi (butter biscuits) - cantitatea e aproximativă şi depinde de forma pe care o folosiţi


Se pune apa cu zahărul la fiert pe foc mic. Aşteptaţi ca zahărul să se dizolve şi mai fierbeţi apoi siropul până se leaga bine (aprox. 10-15 min.)


Cât timp e siropul pe foc, puteţi să aranjaţi primul strat de biscuiţi într-o formă. Eu am o formă la care se desprinde marginea, ceea ce e de mare ajutor după ce e gata bunătatea de baton. In timp ce aranjați biscuiții nu uitați de sirop și mai învârtiți prin el să nu se prindă.


După ce siropul are o consistenţă ceva mai groasă (e  lipicios la atingerea lingurei de lemn) opriţi focul şi adăugaţi ciocolata ruptă bucăţi.


Când s-a topit ciocolata adăugaţi margarina.


Iar la urmă adăugaţi laptele praf şi amestecaţi cu mixerul pentru a nu se forma cocoloaşe


Cam asta a fost filozofia. O treime din crema obţinută o turnaţi peste biscuţi, apoi mai aranjaţi un strat de biscuţi şi iar turnaţi un strat de cremă, iar la final un ultim strat de biscuţi şi unul de cremă dau turnul culinar perfect.


Pentru o consistenţă perfectă lăsaţi totul să se întărească peste noapte, eventual la frigider.  În cazul în care nu aveţi destul loc în frigider puteți să îl  lăsați și la temperatura camerei, asta nu e una din prajiturile sofisticate care să facă prea multe nazuri și se va mânca de către toți fară a ține cont prea mult de consistență.

Reţeta asta e printre preferatele mele nu doar datorită gustului nemaipomenit ci şi datorită simplităţii şi vitezei cu care se face. Eu zic ca dacă o încercaţi odată cu siguranţă vă va crea dependenţă şi o veţi face mereu.

Dar ATEŢIE ! Trebuie neaparat împărţită cu prietenii căci e prea bună cu gust de "mai adă", şi e cam bombă calorică, aşa că nu o faceţi de unul singur că sigur veţi regreta la sfârşitul zilei.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

AddThis